Plaga sprzedaży toksycznej żywności (02.2010) - TajemnicaMilosci.pl - mapa odkrywania prawdziwego szczęścia i pokoju serca

Tajemnice miłości

Newsletter

Shoutbox

Ostatnia wiadomość: 3 years, 1 Miesiąc temu
  • CNotic: :D:D:D:D
  • CNotic: Hmm..
  • singularis: Trzeba...


Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać tu posty.

Załóż konto, jeśli nie masz

Partnerzy

www.znajomapolonia.com - Polacy wierzący, otwarci na wartościowe znajomości;

www.kjb24.pl - "Któż jak Bóg" (dwumiesięcznik o aniołach i życiu duchowym).

Logowanie



Najnowsze komentarze

Zanim wyruszysz Pułapki tego świata Niepokojące inicjatywy Plaga sprzedaży toksycznej żywności (02.2010)
Plaga sprzedaży toksycznej żywności (02.2010) PDF Drukuj Email

    We Włoszech ukazała się budząca grozę książka o pladze sprzedaży toksycznej, fałszowanej żywności, produkowanej z naruszeniem podstawowych norm bezpieczeństwa. Tom nosi tytuł: "Tak nas zabijają".

    Na ponad 270 stronach książki dziennikarza tygodnika „L'Espresso” Emiliano Fittipaldiego jest wszystko: od mięsa nafaszerowanego toksynami po arszenik w wodzie z kranu, chleb z toksynami, po procedery, jakich dopuszcza się kontrolująca produkcję żywności kamorra na południu. To neapolitańska mafia - podkreśla autor - sprowadza nawet nielegalnie z Rumunii po bardzo niskich cenach bawolice, którymi zastępuje chore miejscowe zwierzęta, przeznaczone do zabicia.

    W ten sposób mafiosi w Kampanii otrzymują z publicznej kasy zwrot pieniędzy za bawolice, które padły, a jednocześnie produkują złej jakości, często toksyczną mozzarellę.

    Jednym z powodów bezkarności świata przestępczego jest jego współpraca z weterynarzami, którzy są praktycznie na jego usługach, wydając fałszywe certyfikaty jakości mięsa i stanu zdrowia bydła - zauważa się w książce, reklamowanej przez wydawcę jako oparty na faktach „horror”.

    Nie lepiej jest w Toskanii, gdzie znaleziono drób z dioksynami. Ujawniono także - czytamy w książce - skandal z handlem mięsem koni karmionych ogromnymi ilościami viagry. Stwierdzono też proceder sprzedaży zatrutego miodu oraz curry barwionego rakotwórczą substancją.

    Fittipaldi podaje szereg przykładów świadczących jego zdaniem o tym, że znajdujące się na etykietkach certyfikaty kontrolne najwyższej jakości są bezwartościowe, bo najczęściej zostały sfałszowane lub przyznane bez uzasadnienia.

    Z tą opinią nie zgadza się jednak Mauro Rosati, szef fundacji Qualivita, która wydaje katalog typowych produktów regionalnych z Włoch. Rosati powiedział w poniedziałek dziennikowi „La Repubblica”, że ujawnienie tak licznych przypadków nadużyć i przestępstw świadczy przede wszystkim o tym, że system kontroli działa.


Źródło: http://ksiazki.wp.pl

Dodaj do:

naszaklasa    Digg    twitter    Facebook    Wykop    Gwar
 

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież

© 2010 Redakcja wortalu TajemnicaMilosci.pl

Plaga sprzedaży toksycznej żywności (02.2010) - TajemnicaMilosci.pl - mapa odkrywania prawdziwego szczęścia i pokoju serca